Każdy wie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia. Niestety, znaczna część z nas pomija je ze względu na brak czasu czy też apetytu. Warto jednak zmienić swoje nawyki żywieniowe, gdyż bogaty w białko i kwasy OMEGA-3 poranny posiłek to gwarancja energii oraz wigoru przez cały dzień.

Dla wszystkich tych, którym znudziły się tradycyjne kanapki czy owsianka, przedstawiamy wariacje na temat tradycyjnej jajecznicy. Jest to bowiem doskonałe rozwiązanie na sycące i smaczne śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Jajecznica nie musi być przecież nudna. Dodatki takie jak szynka parmeńska, kabanosy pepperoni, boczek rolowany czy też kiełbasa podwawelska sprawią, że posiłek dostarczy nam i naszym bliskim nie tylko energii, ale również niezapomnianych walorów smakowych.

Szynka parmeńska kluczem do nowoczesnego smaku

Jajecznica tego typu jest nie tylko smaczna i sycąca, ale także bardzo kolorowa i apetyczna. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 3 jaja,
  • 3 plastry szynki parmeńskiej,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Patelnię rozgrzewamy i rozpuszczamy na niej masło. Następnie porwaną na kawałki szynkę parmeńską podsmażamy do zarumienienia, dodajemy suszone pomidory, a po minucie wbijamy jajka. Wedle uznania do smaku dodajemy pieprz i sól.

Kabanosy pepperoni, czyli jajecznica na ostro

Do przygotowania jajecznicy dla amatorów bardziej wyrazistych smaków, niezbędne będą:

  • 3 jaja,
  • 1 kabanos pepperoni,
  • 1/2 papryczki jalapeño,
  • szczypiorek,
  • 1/2 łyżeczki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Do rozpuszczonego masła dodajemy pokrojone w cienkie plasterki kabanosy pepperoni oraz drobno posiekaną papryczkę. Całość podsmażamy około 4 minuty, a następnie dodajemy jaja oraz sól i pieprz do smaku. Pokrojony drobno szczypiorek dokładamy do naszego dania na samym końcu tak, aby nie straciło ono smaku oraz aromatu.

Jajecznica z boczkiem, czyli śniadanie dla prawdziwych łakomczuchów

Do przygotowania tej niezwykle sytej wersji jajecznicy, potrzebne będą:

  • 3 jaja,
  • 1 niewielka cebula,
  • 3 pieczarki,
  • 5 plastrów boczku rolowanego,
  • 2 plastry żółtego sera,
  • 1/2 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ją do zarumienienia. Kolejno dodajemy pokrojone pieczarki oraz boczek rolowany. Na koniec wbijamy jajka, a pod koniec ich smażenia do całości wrzucamy żółty ser.

Kiełbasa podwawelska – jajecznica w wydaniu tradycyjnym

Składniki niezbędne do przygotowania najbardziej klasycznej wersji jajecznicy to:

  • 3 jajka,
  • 1/2 kiełbasy podwawelskiej,
  • łyżeczka masła,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta mielonej ostrej papryki,
  • pieprz i sól do smaku.

Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła naturalnego, a następnie dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę podwawelską. Po 4 minutach dodajemy jajka oraz paprykę mieloną – zarówno słodką, jak i ostrą. Jajecznica wymaga już tylko doprawienia wedle własnego uznania.

Wszystkie zaprezentowane przepisy stanowią wariacje na temat tradycyjnej polskiej jajecznicy. Możemy je dowolnie modyfikować, dodając do jajecznicy swoje ulubione warzywa czy wędliny, a danie zawsze będzie sycące i smaczne.

Źródło: Kiszeczka.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here