Próbując swoich sił w kuchni, warto pamiętać o różnorodności smaków. Zioła, przyprawy, szeroka gama warzyw czy owoców, rozmaitość mięs – na tym przede wszystkim warto się skupić podczas przygotowywania posiłku. Ważne, by nie zamykać się na nowe smaki i zapachy, a planując zwykły obiad czy wykwintną kolację pamiętać, że natura może być źródłem wielu inspiracji. Przykładowo niedoceniania w naszym kraju jagnięcina, umiejętnie przygotowana zachwyca delikatnością, rozpływa się w ustach, a przy tym doskonale pachnie. Oprócz wymienionych walorów jagnięcina jest mięsem chudym i drobnoziarnistym, więc na całym świecie postrzegana jest jako wysokiej jakości specjał. Oprócz walorów smakowych mięso to posiada także szereg wartości odżywczych. Charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza i dobrej jakości białka, jak również witamin A, C, B1 czy B12.

Jagnięcina w kuchniach świata

O ile w Polsce mięso jagnięce nie jest doceniane w takim stopniu, na jaki zasługuje, to już w krajach takich jak Anglia, Francja czy Hiszpania często wykorzystuje się ją do przygotowywania potraw. Warto podkreślić, że jagnięcina idealnie komponuje się z przyprawami i dodatkami śródziemnomorskimi, takimi jak rozmaryn, tymianek, czosnek czy cytryna. Natomiast do podlewania mięsa w trakcie jego obróbki termicznej dobrze sprawdza się porto, wytrawne białe wino czy sok pomarańczowy. W Grecji i Francji jagnięcina jest podstawą wielu tradycyjnych dań narodowych. Z kolei Afryka Północna, Azja Środkowa czy Indie to miejsca, gdzie przygotowuje się głównie potrawy na bazie jagnięciny duszonej, a doprawia się ją zwykle papryką, cynamonem, imbirem, miodem, gałką muszkatołową oraz bakaliami.

Pomysły na potrawy jagnięce

Jedną z podstawowych, ale i najciekawszych potraw, którą można wykonać z jagnięciny, jest po prostu pieczona jagnięcina. Aby ją przygotować potrzebne będą:

  • udziec jagnięcy
  • 150 ml marynaty teriyaki
  • 100 ml miodu
  • 1 papryczka chili
  • 5 cebulek dymek
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 4 ząbki czosnku

Wykonanie potrawy należy rozpocząć od sporządzenia marynaty – wszystkie składniki, oprócz mięsa, musimy zblendować, aż do ich całkowitego wymieszania. Następnie udziec nacinamy, zalewamy przyrządzoną marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia umieszczamy mięso jagnięce na blasze i pieczemy w piekarniku przez około 1,5-2 godziny w temperaturze 180°C.

Kolejna propozycja potrawy wykonanej na bazie jagnięciny, to sałatka z combra jagnięcego z dressingiem cytrusowym. Do wykonania sałatki niezbędne będą:

  • około 0,5 kg combra jagnięcego
  • po garści rukoli, radicchio, roszponki
  • 5 fig
  • pęczek mięty
  • sól i pieprz
  • po 6 łyżek soku grejpfrutowego oraz pomarańczowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 5 łyżek oliwy

Na samym początku zajmujemy się mięsem, które doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy przez około minutę z każdej strony, po czym wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. W międzyczasie sałaty myjemy, umieszczamy na półmisku i dodajemy posiekaną miętę. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki. Dressing przygotowujemy poprzez wymieszanie ze sobą soków, musztardy i oliwy. Na sam koniec upieczony comber jagnięcy kroimy w plastry i układamy na sałacie, a całość polewamy dressingiem.

Bardzo ciekawą propozycją jest również tagine z jagnięciny. Potrzebować tu będziemy kolejno:

  • około 0,5 kg jagnięciny
  • 3 łyżki oliwy
  • po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, kurkumy, cynamonu, papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • po 250 ml passaty pomidorowej oraz bulionu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 0,5 kg pokrojonej w kostkę dyni
  • 25 dkg ciecierzycy
  • natkę pietruszki
  • jogurt naturalny

Mięso należy pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą oraz przyprawami i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia musimy ogrzać je do temperatury pokojowej, a w międzyczasie pokroić cebulę w piórka i posiekać drobno czosnek. Kolejny etap przygotowania dania polega na podsmażeniu mięsa partiami. Po uprzednim zeszkleniu na patelni cebuli i czosnku kolejno dodajemy do nich jagnięcinę, bulion i passatę. Całość należy następnie zagotować i dusić na małym ogniu minimum trzy godziny. Pod koniec gotowania musimy doprawić nasze danie solą i pieprzem, a także dodać rodzynki, dynię i ciecierzycę. Tagine z jagnięciny zazwyczaj podawane jest z jogurtem oraz natką pietruszki.

Oprócz wymienionych receptur istnieje jeszcze niezliczona ilość przepisów z całego świata, do których wykorzystuje się mięso jagnięce. Należą do nich moussaka, greckie souvlaki czy proste w wykonaniu kotleciki jagnięce. Może więc warto pokusić się o przygotowanie potraw, w których jagnięcina odgrywać będzie główną rolę.

Inspirowane: Kiszeczka.pl – producent wędlin

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here